Посетили смо Нови Сад

 

И ове године наша школа је ученицима виших разреда омогућила посету Новом Саду. Било је то трећег октобра, а уз пратњу наших наставника: Биљане Колар, наставнице биологије и Слободана Клисуре, наставника историје.

У главном граду Војводине била је предвиђена посета Историјског одељења Музеја града Новог Сада и Природњачки музеј. У Историјском одељењу смо видели много интересантних експоната, а највише је било старог новца, римских шлемова, ћупова и копија праисторијских фигура. Археолошка збирка Музеја града Новог Сада обухвата бројне предмете материјалне и духовне културе из периода праисторије, римског доба и средњег века. Они потичу са подручја града и околних места: Петроварадина, јужне Бачке и северних падина Фрушке горе.

У Природњачком музеју смо видели много вредних експоната који репрезентују део богате природне баштине Војводине. Природњачком изложбом доминира лобања са кљовама рунастог мамута (Mammuthus primigenius), извађена 1947. године из корита реке Тисе код Новог Бечеја. Најстарији експонат представљен је са два примерка белоглавог супа (Gups fulvus) из 1910. године са Обедске баре. У Природњачком музеју постоји, такође, и збирка аутохтоног дрвећа са Фрушке горе међу којима се истичу: храст китњак, липа, буква и граб.

Нови Сад је модеран град који има изузетан географски положај, а и многе природне знаменитости. У то смо се уверили шетајући Петроварадинском тврђавом, новосадским улицама и великим градским тргом.

Био је то још један дан који је резултирао лепим утисцима и новим искуствима, а све захваљујући нашим наставницима и школи која нас увек подржава и оснажује.

_____________________________________________________________

 

Предавања Министарства унутрашњих послова

 

У нашој школи се, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, и ове школске године реализују предавања о безбедности деце за ученике четвртог и шестог разреда.

Ученици једном месечно имају предавања на различите теме: о безбедности у саобраћају, штетном утицају дроге и алкохола, опасностима које их вребају на интернету и друштвеним мрежама, насиљу као негативној друштвеној појави, затим превенцији и заштити деце од трговине људима, као и шта је неопходно предузети у заштити од пожара и природних непогода.

Редакција наше секције поручује свим ученицима да је полиција увек ту за нас, пре свега због наше безбедности  и ако имате проблем, треба да се обратите полицајцу како би могао да вам помогне.

 

Дуња Кнежевић,6-2

Лука Васиљевић, 6-3

 Јован Илић, 6-3

________________________________________________________________________________

Обележили смо Дечију недељу

„Моје је право да  живим срећно и здраво – за одрастање без насиља“

 

Као и сваке године Дечија недеља је и ове школске године обележена у нашој школи. Тим за културне манифестације је са одељењским старешинама, а уз предлоге Ученичког парламента, осмислио низ различитих активности, које су реализоване у периоду од  првог до шестог октобра. Ове године се Дечија недеља одвијала под слоганом „Моје је право да живим срећно и здраво – за одрастање без насиља“.

Програм овогодишње Дечије недеље обухватио је следеће активности:

У понедељак, након завршетка наставе, ученици виших разреда са директором школе, Васом Симичићем, присуствовали су Програму едукације против вршњачког насиља у ковинском Центру за културу. Тим поводом изведена је и позоришна представа „Зато што те се плашим“.

Активности и посете у сарадњи са различитим установама и организацијама реализоване су у уторак.

У среду су наши ученици учествовали на кросу „Трка за срећније детињство“, који је одржан у центру Ковина од 10.00 до 13.00 часова. Учествовала су деца, представници свих основних школа и предшколци, према сатници и пропозицијама Црвеног крста Ковин и Спортског савеза општине Ковин. Деца из Ковина су тога дана били домаћини другарима из сеоских школа. Награде најуспешнијима уручила је Сања Петровић, председница општине и прим. др Свето Вукадиновић, председник Црвеног крста Ковин.

Библиотека „Вук Караџић“ организовала је сусрет са Милованом Ђорђевићем, песником и посебан штанд са најлепшим књигама за децу и младе.

Среда је и Дан отворених врата па су наши ђаци са наставницима обишли неке општинске организације и институције у периоду трајања програма трке – Општинску управу, „Комуналац“, Центар за културу, Туристичку организацију – локације у ужем делу града.

У четвртак, представници Ученичког парламента присуствовали су полагању венаца крај споменика палим борцима поводом обележавања Дана општине Ковин. Ученици (спортисти) активно су учествовали у програму свечаног отварања новоизграђеног објекта, Сале за мале спортове у Ковину. Деца су присуствовала и манифестацији „Банатски фруштук“ у центру Ковина.

Дечију недељу, у петак,  завршили смо дружењем у нашој школи.

Добра организација, добро осмишљене и реализоване активности, допринеле су да Дечија недеља протекне у једној узбудљивој и креативној атмосфери, и пружи задовољство свим учесницима, како ученицима тако и свим запосленима у школи.

 

Софија Васиљевић, 6-2

_______________________________________________________________________________

 

 

МАСКЕНБАЛ НАШИХ МАЛИШАНА

У нашој школи је 4. 10. 2018.  године у оквиру Дечије недеље одржан маскенбал. Учествовали су сви предшколци наше школе, који су заједно са својим васпитачицама направили оригиналне маске. Маскенбал је прошао у веома надахнутој и веселој атмосфери уз дружење и музику.

Елена Стевановић, 6-2

_______________________________________________________________________________

 

„Веселе чаролије“ у нашој школи

 

Представа „Веселе чаролије“, у организацији Удружења сценских уметника, стручњака и сарадника у култури Србије, изведена је у фискултурној сали наше школе, 25. октобра 2018. године. Представа је изведена у два термина, а била је намењена ученицима нижих разреда.

Актери ове представе били су глумци Драган Филиповић у улози Фиће и Зоран Јовановић у улози Феникса. Они су одушевили децу њиховим мађионичарским триковима.

Иначе, у нашој школи постоји Драмско-рецитаторска секција и многи ученици на тим часовима показују изванредно глумачко умеће.

 

Бисера Живков, 6-2

_______________________________________________________________________________

„Дани дечје поезије и прозе“

 

Основна школа „14. октобар“, Драгинац и град Лозница ове године расписали су тридесет трећи конкурс „Дани дечје поезије и прозе“. Право учешћа имала су сва деца, ученици основних школа из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Жири је доделио награде и похвале за песме и приче, а похваљено је и десет најуспешнијих школа на конкурсу. Сви награђени ученици-аутори били су у октобру, заједно са својим наставницима српског језика, односно учитељима, гости Драгинца и Лознице. Са њима су се дружили ученици из Драгинца  и наши познати писци за децу. Награђеним ученицима уручени су комплети књига и диполме.

Наша школа је такође узела учешће и освојила похвалу као једна од десет најуспешнијих школа на конкурсу.

Литерарне радове писали су следећи ученици: Софија Васиљевић (6-2), Елена Стевановић (6-2), Наташа Павлов (7-1), Снежана Ника (7-1), Наташа Младеновић (7-2), Софија Стојковић (7-2), Бранкица Недељков (7-2), Милица Марков (7-2) и Дајана Милутинов (7-3).

Честитамо нашим ученицима!

Душан Симић, наставник српског језика

 

_______________________________________________________________________________

 

Посета 63. Међународном београдском сајму књига

Још један јако успешан дан је за нама. У среду, 24. октобра, ученици наше школе, заједно са наставницима, педагогом и директором, посетили су 63. Међународни београдски сајам књига, место интелектуалног и читалачког интегритета.

Деца су обилазила разне штандове, а њихова заинтересованост и ове године да посете Сајам само нам је потврдила  да се и даље редовно чита и да није тако опасна та „криза читања“, те  да књигу ништа не може победити.

Најпопуларнија издања овогодишњег Сајма су дела: Халеда Хосеинија, Пола Остера, Харукија Муракамија, Ле Клезија и других, а од домаћих аутора посебно бисмо издвојили: Емира Кустурицу, Гордану Ћирјанић и Синишу Ковачевића.

Манифестација „Дани ћирилице“ нашег Баваништа такође је промовисала свој рад на Сајму, а уз подршку чланова КУД-а „Аца Обрадовић“, који су разним играма и песмама забавили присутне госте.

Вратили смо се кућама са новим књигама и богатији једним лепим и незаборавним искуством. За свачији укус се нашло много тога, кућне библиотеке добиле су књиге различитих жанрова.  Такође, употпунили смо и школски библиотечки фонд појединим издањима.

Љиљана Никитовић Симић, уредница „Вуковог читалишта“, похвалила је у „Политици“ нашу школу за колективно учешће на овогодишњем Сајму. Према њеним речима то представља културу рада и образовања.

Ученици и даље причају о доживљајима са Сајма, а наша редакција им поручује: „Драга децо, редовно читајте до следећег Сајма!“

 Елена Стевановић, 6-2

_______________________________________________________________________________

Даница“

„Даница“ представља српски народни илустровани календар који уређују др Миодраг Матицки и проф. др Нада Милошевић Ђорђевић у издању Вукове задужбине.

Уредници „Данице“ разноврсним темама упознају Србе – читаоце, у матици и у расејању, са најважнијим годишњицама српске политичке историје, са највреднијим годишњицама српске духовности. Довољно је само поменути раскошно представљање осамстоте годишњице трајања Хиландара или српских династија, Косова или Душановог законика… Изванредно су осмишљене и реализоване рубрике: Народна књижевност, Описаније манастира, Српски језик, Српски буквар, Први српски устанак, Срби у свету, Осветљења. Сваки прилог у тим рубрикама подређен је жељи да се српски читаоци упознају са стубовима (сведоцима) српске духовности. Сваке похвале је вредан и напор да се Срби религиозно просвете и просветле (Мали речник црквених појмова), али и да се гастрономски оплемене и национално просвете (рубрика Народни кувар).

На овогодишњем Сајму књига представљено је четврт века овог изузетног календара Вукове задужбине, што је потврђено двадесет петим издањем „Данице“. Такође, одржана је и промоција „Данице за младе“ на којој су учествовали уредници: др Миодраг Матицки и Гордана Малетић, али и Љиљана Симић, уредница „Вуковог читалишта“ и аутори.

„Даница за младе“, школски забавник, део је календара „Даница“, а посвећен је стваралаштву за децу и стваралаштву деце аутора. То је једини часопис који представља савремене дечје писце са најновијим остварењима и даје нове прилоге писаца – песме, приче, басне, баладе, анегдоте, загонетке, афоризме, скечеве, шаљиве песме.

 

Душан Симић, наставник српског језика и књижевности

_______________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *