Škola u Bavaništu postoji od 1772. godine. U svojoj dugoj istoriji imala je istaknuto mesto u vršenju prosvetne i kulturne misije, pošto je u pravom smislu bila i ostala centar, gde su mladi sticali znanje, a iz njega odlazili šireći prosvetu, kulturu, nova shvatanja i nove poglede. Sa dugom istorijom, lepom tradicijom i istaknutim mestom u obrazovanju ona se može svojim doprinosima našoj kulturi, nauci i privredi.

 1970. godine završena je sadašnja zgrada škole zbog velikog broja učenika i do tadašnjeg nedovoljnog prostora.

Ove školske godine školu pohađa 544. učenika u 24. odeljenja. Pošto prostora imamo dovoljno radimo u jednoj smeni. Redovna nastava izvodi se od 8.00 do 13.15 časova. U popodnevnoj smeni izvode se sportske aktivnosti i slobodne sekcije.

Nastava se izvodi na srpskom jeziku, a strani jezici koji se uče su ruski i engleski. Nastava se izvodi u objektima u kojima je niz godina ulagano samo u najnužnije popravke. Nastava u starijim razredima je kabinetska, a taj epitet mogu poneti samo par kabineta: biologija, hemija, fizika.

 Naši učenici su nosioci brojnih priznanja sa svih rangova takmičenja – redovno imamo predstavnike na Republičkim takmičenjima. Često smo domaćini raznih takmičenja (bilo je i Okružnih i Republičkih). Usmeravamo decu da učestvuju na raznim likovnim i literarnim konkursima, aktivnostima centra za talente, promovišemo naše talente u enciklopediji „Oni dolaze“.

Nakon mnogo godina (od ukidanja Pedagoškog zavoda) aktivniji smo u posetama i organizaciji seminara, oglednih časova, psiholoških radionica.

Časove OZ smo bolje osmislili, obogatili ih novim sadržajem. Psihološke radionice su sve češći oblik rada na mnogim časovima OZ. Prevenciju bolesti zavisnosti realizujemo na više načina: kroz redovnu nastavu, na časovima OZ, sekcijama, radionicama „10 koraka“, kulturnim životom u školi i van nje.

Sarađujemo sa drugim školama, sa nadležnima koji prate naš rad, a posebno lepu saradnju imamo sa mnogim institucijama, organizacijama i pojedincima iz lokalne zajednice.

Zahvaljujući entuzijazmu velikog broja nastavnika i pored jako lošeih materijalno-tehničkih uslova i opremljenosti nastavnim sredstvima uneli smo neke novine u realizaciju obrazovno-vaspitnog rada.

 Organizovali smo seminar „Aktivno učenje“ koji je pratilo 27 nastavnika iz naše škole i 9 nastavnika iz opštine.

Veliki broj nastavnika je uspešno završio kurs za računare koji je bio organizovan u školi.

Učestvovali smo i organizovali mnogo seminara koji su doprineli inoviranju nastavnog rada.

Organizovali smo priredbe i bili gosti i učesnici mnogihkulturnih manifestacija u Domu kulture i školi.

Ostvarili smo lepu saradnju sa mnogim privrednim organizacijama koje su pomagale mnoge naše akcije. Posebno moramo istaći saradnju sa roditeljima u svim vidovima, a posebno za učionice mlađih razreda (krečenje, farbanje, zavese…). Ostvarili smo malo bolje uslove za rad, uređeniju školu i najvažnije prijatnu atmosveru u kolektivu.

 Snaga naše škole su stručni kadara i njihov entuzijazam, otvorenost za saradnju i želja za permanentnim usavršavanjem kao i izuzetan učenički potencijal.

ŠKOLSKI LETOPIS

btr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *