Претрага
Close this search box.

„Даница“

„Даница“ представља српски народни илустровани календар који уређују др Миодраг Матицки и проф. др Нада Милошевић Ђорђевић у издању Вукове задужбине.

Уредници „Данице“ разноврсним темама упознају Србе – читаоце, у матици и у расејању, са најважнијим годишњицама српске политичке историје, са највреднијим годишњицама српске духовности. Довољно је само поменути раскошно представљање осамстоте годишњице трајања Хиландара или српских династија, Косова или Душановог законика… Изванредно су осмишљене и реализоване рубрике: Народна књижевност, Описаније манастира, Српски језик, Српски буквар, Први српски устанак, Срби у свету, Осветљења. Сваки прилог у тим рубрикама подређен је жељи да се српски читаоци упознају са стубовима (сведоцима) српске духовности. Сваке похвале је вредан и напор да се Срби религиозно просвете и просветле (Мали речник црквених појмова), али и да се гастрономски оплемене и национално просвете (рубрика Народни кувар).

На овогодишњем Сајму књига представљено је четврт века овог изузетног календара Вукове задужбине, што је потврђено двадесет петим издањем „Данице“. Такође, одржана је и промоција „Данице за младе“ на којој су учествовали уредници: др Миодраг Матицки и Гордана Малетић, али и Љиљана Симић, уредница „Вуковог читалишта“ и аутори.

„Даница за младе“, школски забавник, део је календара „Даница“, а посвећен је стваралаштву за децу и стваралаштву деце аутора. То је једини часопис који представља савремене дечје писце са најновијим остварењима и даје нове прилоге писаца – песме, приче, басне, баладе, анегдоте, загонетке, афоризме, скечеве, шаљиве песме.

Душан Симић, наставник српског језика и књижевности