Претрага
Close this search box.

Посетили смо Нови Сад

И ове године наша школа је ученицима виших разреда омогућила посету Новом Саду. Било је то трећег октобра, а уз пратњу наших наставника: Биљане Колар, наставнице биологије и Слободана Клисуре, наставника историје.

У главном граду Војводине била је предвиђена посета Историјског одељења Музеја града Новог Сада и Природњачки музеј. У Историјском одељењу смо видели много интересантних експоната, а највише је било старог новца, римских шлемова, ћупова и копија праисторијских фигура. Археолошка збирка Музеја града Новог Сада обухвата бројне предмете материјалне и духовне културе из периода праисторије, римског доба и средњег века. Они потичу са подручја града и околних места: Петроварадина, јужне Бачке и северних падина Фрушке горе.

У Природњачком музеју смо видели много вредних експоната који репрезентују део богате природне баштине Војводине. Природњачком изложбом доминира лобања са кљовама рунастог мамута (Mammuthus primigenius), извађена 1947. године из корита реке Тисе код Новог Бечеја. Најстарији експонат представљен је са два примерка белоглавог супа (Gups fulvus) из 1910. године са Обедске баре. У Природњачком музеју постоји, такође, и збирка аутохтоног дрвећа са Фрушке горе међу којима се истичу: храст китњак, липа, буква и граб.

Нови Сад је модеран град који има изузетан географски положај, а и многе природне знаменитости. У то смо се уверили шетајући Петроварадинском тврђавом, новосадским улицама и великим градским тргом.

Био је то још један дан који је резултирао лепим утисцима и новим искуствима, а све захваљујући нашим наставницима и школи која нас увек подржава и оснажује.