Претрага
Close this search box.

Семинар за наставнике у ОШ „Бора Радић“ у Баваништу на крају радне недеље

У петак, 7. децембра 2018. године у нашој школи одржан је семинар под називом „Различити приступи у раду наставника и стручних сарадника са децом са поремећајем у понашању“.

Програм обуке је одобрио Завод за унапређивање образовања и васпитања. Компетенција је К3, приоритетна област П4, каталошки број 212, а број бодова је 8.

Реализаторке семинара биле су мр Маја Петаков Вуцеља, стручна сардница Основне школе „Жарко Зрењанин“ у Новом Саду и Светлана Стојшин, такође стручна сарадница Основне школе „Иван Гундулић“ у Новом Саду.

На семинару су истакнути најчешћи узроци поремећаја у понашању код деце (теорија условљавања и учења, теорија фрустрације), затим какав је почетак рада са децом са поремећајем у понашању са посебним освртом на вежбе релаксације (моје место за опуштање, вођена фантазија), игру Микадо. У индивидуалном раду корисно је применити: Економисање жетонима са поступним корацима; шифру самопоуздања; картице „Шта је лепо другарско понашање, а шта није лепо понашање; пузле; свеску за евидентирање дететовог понашања у школи и слично. У групном раду посебно је значајно примењивати „Ковчежић доброте“ и у случају агресивног понашања већег броја ученика – биоскоп.

На крају су посебно истакнути примери добре праксе, наставници и реализаторке су разменили искуства, а указано је и како развити квалитетан однос са родитељима детета са поремећајем у понашању.

Семинар је протекао у пријатној атмосфери са различитим радионицама где су и наставници показали изузетну заинтересованост кроз укљученост у разне дискусије. Тиме смо употпунили наша искуства и препоручујемо овај семинар и другим нашим колегама.